top of page

Intervju Med Micheal Viberg Sveriges Mr. Säng
Solen skiner och färgar löven orangea när vi besöker Sveriges egen Mr. Säng, Micheal Viberg. Han tar emot oss i sin nya sängfabrik och börjar genast berätta;

-Jag började i sängbranschen 1990 på ett företag som hette Madrass-specialisten och fick lära mig det mesta om sängar och madrasser av en man vid namn Torbjörn Mech. Tyvärr så gick den dåvarande ägaren bort 1995 och det fungerade dåligt med de nya ägarna.

Startade eget
På Alla Hjärtans Dag 1998 bestämde sig Micheal för att starta eget. Han Drog igång det i dag mycket välkända företaget KungSängen. För att kunna garantera bästa kvalitet till bästa pris för kunden så tillverkades det mesta för hand i en mindre fabrik/butik i Brunna, KungSängen.

Micheal berättar att i början var det bara ett par butiker men redan efter ett år så var det 6 st butiker och alla dessa var i Stockholm samt Uppsala. Efterfrågan på sängar och madrasser var så stor att man snabbt växte med fler butiker runt om i Sverige. Innan KungSängen startade så fanns det bara billiga sängar med lägre kvalitet på marknaden, eller så var alternativet märkessängar med mycket högt pris.

Alla har rätt att sova riktigt skönt
Micheals idé var att tillverka och sälja kvalitetssängar till bra pris. Alla har rätt att sova bra och utan att behöva betala en förmögenhet!! Det började med klassiska ramsängar men efter ca 1 år så blev det även Kontinentalsängar.

-Det dröjde inte länge innan även ställbara sängar blev populära. Den första modellen var av den typ som har lamellribbor men dessa sängar upplevdes som rangliga och hållbarheten var inte den bästa. Motorer och mekaniken gick sönder, det var dags att utveckla en egen modell.

-Den döpte vi till Kronan berättar Micheal. Alla sängar hade kunganamn så som Gustav, Gustav III, Karl och Oscar osv, namnet skulle vara kronan på verket! Kronan, blev en succé som såldes i massor, så många att de knappt hann men att tillverka. Men även denna egenproducerade modell fick problem på grund av att samma teknik och motorer som tidigare användes. Micheal grubblade mycket runt lösningen på detta problem

Nya innovationer
Kundernas önskemål och krav ökade och nu ville man även ha olika hårdheter på madrasserna. Hur kan man göra en säng som passar alla, en säng som kan justeras från mjuk till hård? Då utvecklade Micheal systemet P.A.S.S. Personal Adjustable Sleeping System! Den levereras fortfarande i dag till hotell världen över via ett bolag som heter YOU BED.

-Men att sätta detta system i sängar till privata personer blev dyrt, berättar Micheal. Kunden justerade hårdheten några gånger och var sen nöjd. Men för hotell där det är många olika personer men olika behov var detta perfekt! Den lanserades av KungSängen under namnet Drottningholm mellan 2009 och 2011.

Vår Historia

Fokus på ställbara sängar
Trots den justerbara resåren så återstod fortfarande problemet hur får man en riktigt hållbar ställbar säng? Problemen med Kronan fanns ju kvar. -Genom att dra upp ryggdelen löste man det problemet istället för att trycka upp den, visar Micheal med händerna!

-När man trycker går det åt mer än 10ggr så mycket kraft. Alla andra har en hävarm som ligger på faktor ca 1 till 12. Det krävs då ca 6000 newton i tryck.


Motorn klarar då att lyfta ca 20-40 kg. Beroende på vilken märke du har. Vår mekanik lyfter med faktor 1 till 1 och då räcker det med att ha en motor som drar med 1500 newton, som då klarar att lyfta drygt 200 kg.

Tog Patent på sin uppfinning
Lösningen blev en succé som Micheal snabbt tog patent på. Målet var att sängarna skulle hålla så länge att kunden aldrig ville byta igen!


-Det är ju inte bara bra för miljön utan även för kundens ekonomi. Våra sängar är ju även lättare och starkare än övriga på marknaden, samt att vi kan göra vilken storlek som helst, bredd eller längd, och styrkan påverkas inte av detta. Övriga tillverkare gör helst ingen säng bredare än 105 cm. Detta för att risken att gå sönder är för stor. informerar Micheal.

Micheal bestämmer sig för att gå vidare
2012 så har KungSängen växt med 25 butiker runt om i landet. Har närmare 200 anställda totalt 
och omsätter mellan 300-350 miljoner kronor. Då var det dags att gå vidare och Micheal sålde KungSängen efter en tung period med växtvärk mm.

-Jag kände att det hela vuxit mig ur händerna. Jag ville ju utveckla sängar och inte sitta fast i en alltmer vildvuxen administration säger Micheal och fortsätter att visa med händerna.

Micheal drog igång igen
2012 föddes idén till Pass of Sweden med ett personligt anpassat sovsystem! Med de olika patenten som nu ligger till grund för Pass of Sweden, såsom lyftmekaniken drog Mikel igång. Butiken samt en fabrik öppnades i Västerås med tillverkning av sängar, gavlar, madrasser, bäddmadrasser, båtdynor mm.

-Vår affärsidé är enkel! Varför inte göra det kunden vill ha till ett mycket bra pris, skippa så många mellanhänder som möjligt. Hålla mycket hög kvalitet utan att behöva bli dyra. Nu har Pass of Sweden 3 butiker, totalt, i Västerås, Arninge Täby och Länna Huddinge.

 

Fortsatt expansion
Planen är att hitta fler bra lägen där det rör sig människor och inte behöva lägga för mycket pengar på reklam. Pass of Sweden ska synas på plats när det blir dags för kunden att byta säng. För reklam är dyrt och det blir kunden som får betala. Micheal säger:

-För mig handlar försäljning om problemlösning! Kunden har ett problem, tex dålig sömn och då är det säljarens uppgift att lösa detta. Det viktigaste är att kunden får vad de behöver och inte bara sälja vad som helst till dem.


-Nöjda kunder har alltid varit mitt mål!

bottom of page